Kanotteknik och utrustning
Kanotteknik
Vid startplatsen går vi genom utrustningen. Vi informerar och visar hur utrustningen fungerar och hur man lastar en kanot samt enklare paddlingsteknik och ”vett och etikett.” Paddla kan man göra i flera olika sorters farkoster. De allra flesta som paddlar på Emån använder kanadensare. Självklart går det bra med kajak, men då krävs det att man behärskar tekniken. Öva paddelteknik under lugna förhållanden. Vi ger er gärna råd om paddelteknik.
Paddelföring
Paddeln är både propeller och roder. Det är akterpaddlarens ansvar att styra. Paddla i takt på varsin sida av kanoten. För att få bättre balans kan man stå på knä i kanoten. Det så kallade J-draget är att föredra. Det är ett vanligt drag, parallellt med kanoten där paddeln vrids ett kvarts varv mot slutet av draget. Rätt utfört ger detta kanoten en i det närmaste rak kurs.
Säkerhet
Bär alltid flytväst i kanoten och paddla bara där ni är helt säkra på att kunna hantera en kapsejsning! Rekognosera från land om ni är osäkra. Ibland kan man leda kanoten nerför strömmen i rep men ofta måste man lyfta. Till längre lyft är kanotvagn att rekommendera. vagnar finns att hyra hos oss liksom vattentäta packtunnor. Tunnorna skyddar packningen på flera sätt och de flyter dessutom bra. Packningen får inte förskjutas utan bör surras på så vis att kanoten ligger plant i vattnet.
Till sist
Är ni väl förberedda, iförda flytväst och rekognoserar besvärliga passager noga, så behöver ni inte råka ut för några missöden. Skulle ni ändå kapsejsa i en ström, ta er uppströms kanoten så att ni inte prejas av den. Flyt med fötterna före och håll dem i vattenytan, så att ni kan mota eventuella stenar, tills ni når lugnare vatten. Tala om för anhöriga och vänner att ni tänker paddla och håll kontakten med dem under turen.